Hej alla kulturkompisar!

 

Hoppas ni är laddade inför kulturresan, som 2005 går till Vadstena. Det blir ett blandat program men mest invärtes bruk för kropp och själ. Vi bjuder inte på några hårda fyspass men vi hoppas att det blir full fart ändå.

 

Fredag 5/8

17.00 samlas vi, om möjligt för

inkvartering på 

STF Vadstena Vandrarhem

huset


Telefon: 0143-103 02, 0143-765 62
Notera att det är incheckning mellan kl. 17-18.
Adress:
Skänningegatan 20
592 32 VADSTENA

Hemsida: http://www.va-bostaelle.se

och en kall måltid (Agnes och Magnus). Medtag dryck! ( gäller hela vistelsen!) Med förra årets händelse i färskt minne, kan det kanske vara på sin plats att ta med en ”reservdunk” . Gäller särskilt Agnes

Därefter beger vi oss ut på första kulturevenemanget, nämligen:

19.00 – 21.00 ca
Vasar på Vadstena slott                                 Västra Vallen Vadstena Slott

Historiskt spel kring Kärlek, Intriger, Mord, Sinnessjukdom, Musik från barock till nutida musik.                                                                                      (225:-pp)

Arrangör Comedigruppen www.comedigruppen.se

 

 

Lördag 6/8

08.00 Frukost

09.00 Avresa till Medevi Brunn


Historik
Medevi Brunn


 Hogbrunnen_200x148
Högbrunnen

Långt tillbaka i brytningstiden mellan hedendom och kristendom kan man belägga att källan vid Medevi varit känd som offerkälla, helande källa, helig källa. Just som helig källa användes den under många hundra år under överinseende av munkarna i Vadstena. Efter reformationen - Sveriges övergång till protestantismen - tog man avstånd från mycket som var heligt och betydelsefullt för katolikerna, och källan "glömdes".
Drygt hundra år senare återupptäcktes den, detta som en följd av ett sökande efter en källa, ett vatten, kring vilken man kunde bygga en hälsobrunn efter centraleuropeiskt mönster. Skälet till detta var att de styrande i riket inte tyckte om att de förmögna i Sverige sommartid reste ut till de tyska och franska hälsobrunnarna. Där spenderades stora summor pengar som skulle gjort mer nytta hemma.

Vattnet från Medevi analyserades av en känd vetenskapsman och läkare, Urban Hjärne, som varit på långa studieresor utomlands för att studera "hälsovatten". Hjärne fann vattnet synnerligen lämpligt, och sommaren 1678 började man bygga upp hälsobrunnen kring den gamla källan.

Många betydelsefulla personer, kungligheter och riksråd stödde projektet, varför framgången var given. Under början av 1700-talet fick Medevi Brunn sin nuvarande form med ca 50 byggnader av olika storlek. Ett flertal byggnader uppfördes av familjer som generation efter generation reste till Medevi om sommaren.

Den förmögna överklassen var 1700-talets besökare, och under många årtionden var Medevi en betydelsefull samlingsplats för de styrande i riket. Anledningen var att Brunnen ägdes av familjen von Fersen. Carl Reinhold von Fersen var i många år ordförande i hattpartiet - de styrande.

Genom konkurrens från andra brunnsanläggningar minskades överklassens dominans, och under 1800-talet kan man säga att besökare huvudsakligen kom från en borgarklass, vilket också varit fallet in i våra dagar. Nu har dock de gamla brunnsgästerna dött ut och gästerna är nu, om sommaren, turister och vägfarare av alla slag som finner en kort vila vid den gamla källan och vid vandring mellan husen fortfarande tydligt märker en 1700-talsanda.

Medevi Brunn är nu förklarat som ett byggnadsminne och alltså genom lag skyddat. En väsentlig anledning till att miljön fortfarande efter mer än 300 år genomgått så få förändringar kan nog tillskrivas en "välsignad" fattigdom. I ekonomiskt hänseende har Medevi Brunn inte varit framgångsrik, varför man helt enkelt inte haft råd att genomföra stora förändringar. Alltså finns fortfarande mycket av ursprunget kvar, och så skall det förbli. Nödvändiga förändringar görs i dag med stor försiktighet under ledning av Riksantikvarieämbetet.

Att beskriva Medevi Brunn med ord är svårt; då hörs inte suset i lövkronorna i de månghundraåriga träden. Inte hörs tonerna av Brunnsorkestern och inte märker man de ålderdomliga regler som fortfarande under sommaren styr livet på Brunnen.


10.00 guidad tur på Medevi Brunn                                                                   40 :-


 Hogbrunnen_200x148    Urban%20Hjarne   1700_3_1
Högbrunnen                                                 Urban Hjärne                 1700-tals mingel

Badhuset%20kopia   MG9_1
Gamla Badhuset                                         MG bilar på rad i Medevi 2003

vardshuset1  
kyrkan1

 

11.15 Ringkastartälving vid stora trädet under ledning av Clara.

12.00 behöver vi ha lite i magen innan vi far söderut igen. Vi föreslår picknick i solskenet(!) enl följande:

en tålig Paj                                             Ann och Sten, Maggan och Jan. Tina och Mats

lite Grönt och sunt          Lott och Per,

en bit Ost                          Agnes och Magnus

en god Chokladbit         Clara

var och en tar glas och dryck…………………………………………………

(övriga utensilier står värdparet för, vi kommer att ta med en kylbox)

 

 


På återresan mot Vadstena gör vi en avstickare till

ovra

Övralid
Övralid var nationalskalden och nobelpristagaren Verner von Heidenstams sista hem, beläget ca 10 km norr om Motala utmed riksväg 50. Det klassiskt stilrena huset byggdes efter Heidenstams egna ritningar på en högplatå med en hänförande utsikt över Vättern - en sjö som han ständigt drogs till. 1925 kunde han flytta in i det nya huset som idag är bevarat såsom han lämnade det vid sin död 1940. Bakom Heidenstams sarkofag vid högplatåns kant nedsattes senare stoftet av hans första hustru Emilia Uggla.

Kaffeservering i Farfarsstugan

ÖPPETTIDER
15 maj-31aug dagligen. Guidade visningar varje hel timme 10-17.

ENTRÉ
Vuxen 40:- ungdom 12-18, 10:-

KULTURARVSKORT
50% rabatt på entrén

Tel: 0141-220036, 220556
E-post: botorn@telia.com
Hemsida: www.ovralid.net

ADRESSBESKRIVNING Från Motala riksväg 50 norrut. Efter ca 10 km skyltat Övralid.
spaceHeidenstamVerner von Heidenstam föddes 1859 på Olshammars herrgård där han växte upp, även om skolgången var förlagd till Stockholm. Men på Olshammar som ägdes av hans morföräldrar, vistades han varenda sommar fram till 21 års ålder, och han räknade själv Olshammar som sitt barndomshem. Åren 1903 till 1918 bodde Heidenstam på Naddö herrgård, en udde i Vättern strax söder om Vadstena. Sedan han sistnämnda året sålt den gården hade han inte längre någon fast punkt i tillvaron och långa perioder befann han sig på resande fot ute i Europa. Men "vid Vättern vill jag leva och dö" hade han deklarerat redan när han bosatte sig på Naddö, och när det 1923 visade sig att Övralid var till salu slog han till.

Övralid
Heidenstams Övralid.

Läget tilltalade honom; redan under barndomens segelfärder från Olshammar hade de ljusa ängarna, som lyst fram ur skogen på bergssluttningen på andra sidan, varit ett riktmärke han tagit ut kursen efter. Heidenstam började genast planera för sitt nya hem på jorden. Han visste hur han ville ha det, stort men enkelt i linjerna, och gjorde själv upp ritningarna. Hösten 1925 stod den vita, slottsliknande 13-rumsvillan färdig och Heidenstam kunde stolt ta emot Övralids första gäst, vännen och sommargrannen från Naddötiden prins Eugen. Helt utan problem levdes emellertid inte livet på Övralid. Att bygget blivit avsevärt dyrare än beräknat gjorde kanske inte så mycket - Heidenstam hade ju 1916 tilldelats nobelpriset i litteratur och var en välbeställd man. Värre var att hans diktarådra tidigt sinade och vid det stora blanka skrivbordet i arbetsrummet på Övralids bottenvåning blev inte mycket uträttat. Under svåra våndor satt han där dag efter dag utan att åstadkomma något han kände sig nöjd med. "Nya dikter" som kommit 1915 blev faktiskt den sista bok han publicerade. Heidenstam dog den 20 maj 1940 och han fick sin grav på Övralid. Gravskriften har han själv formulerat. Hans hem står kvar i exakt samma skick som när han lämnade det. Övralid står under sommaren öppet för besökare och den 6 juli firas Övralidsdagen, Heidenstams födelsedag. Vid detta tillfälle utdelas också Övralidspriset till en författare eller forskare inom områdena litteratur och historia.

Heidenstam ung
Heidenstams spetsiga profil.

Gamle Heidenstam
Den åldrade Heidenstam.

Heidenstams grav
Gravskriften han själv formulerade.

Dikt av Heidenstam:
Vi människor

Vi, som mötas några korta stunder,
barn av samma jord och samma under,
på vår levnads stormomflutna näs!
Skulle kärlekslöst vi gå och kalla?
Samma ensamhet oss väntar alla,
samma sorgsna sus på gravens gräs.

 

 

Om solen skiner kanske vi vill bada i Vättern, innan vi kör söderut.


Åter i Vadstena

17.00 middag 

À la Carte-meny på Klosterhotellet erbjuder

Röding Munkklostrets stolthet, denna gång pocherad och serverad medsäsongens primörer, samt med kokt potatis och två sorters sås 237:-

HälleflundraVi steker fisken och presenterar den med ingefärsdoftande rödvinssky och blomkålspuré. Den kokta potatisen bjuder vi på! 246:-

Lamm Helstekt entrecote serverad med svartpepparstekta sockerärtor samt timjansky med doft av vår egna örtagård 228:-

Oxe Mittbiten av prima oxfilé steks och trancheras Med grönpepparsås och potatisgratäng blir denna rätt helt oemotståndlig 248:-

Eller alternativt

Restaurang Slottsvillan

Grillbuffé från kl. 17.00
Ät så mycket grillbuffé
ni vill för 165:-

 

Skicka ett SMS till 0709188859 vilket ni föredrar för att vi ska kunna boka plats.

 

20.00Kortspel

 

23.00 Nattvandring på Vadstena Slott                                                            (95:-)

Söndag 7/8

Uppstigning efter överenskommelse. Frukost, packa, städa.

Därefter Vadstenas sevärdheter

Vadstena klosterkyrka
Klosterkyrkan uppfördes efter direktiv av heliga Birgitta och invigdes år 1430. Kyrkan tjänade som klosterkyrka in på 1500-talet. Idag håller den en unik samling av medeltida kyrkokonst, bla många medeltida träskulpturer, vissa föreställande heliga Birgitta. Dessutom finns här Birgittas relikskrin från 1300-talet.
Gravar över bland annat hertig Magnus Vasa, drottning Filippa och Bo Jonsson Grip.
Klosterkyrkan fungerar som Vadstenas församlingskyrka sedan 1825.
Bokbord med souvenirer.

Mårten Skinnares hus

ny_ma-rtenskinnare


Detta säregna hus, byggt ca 1520, är bland annat berömt för sitt prevet. Mårten Skinnare var en rik köpman som även hade uppdrag för kung Gustav Vasa, men han föll senare i onåd.
Han lade grunden till hospitalet i Vadstena.

Huset visas i samband med Hospitalsmuseet.

Vägbeskrivning:
Huset ligger Ö om och utanför klosterkyrkans kyrkogård, bort från centrum sett. Gå genom den gamla klostermuren och ner mot Vättern. Huset ligger på höger hand på Birgittas sjukhusområde.

 

hospital


Hospitalsmuseet i Vadstena
Medicinalhistoriskt museum. Inrymt i det så kallade "Stora Dårhuset" från 1757, mitt i det gamla hospitalsområdet. Här visas mentalvårdens utveckling genom seklerna. Guidade visningar under sommaren.
Konferensgäster/bussgrupper kan boka guidning genom turistbyrån året runt.

Öppettider:
Öppet dagligen under perioden 20 juni-7 augusti.
1 augusti-7 augusti, guidad tur kl. 15.00 

Vägbeskrivning:
Det rosafärgade museihuset ligger utanför Klosterkyrkans vita kyrkogårdsmur. Gå igenom gamla klostermuren ner mot Vättern.

Biskopshuset i Vadstena
Redan på 1390-talet fanns ett biskopshus i Vadstena - biskopen var nämligen visitator på klostret och behövde någonstans där han kunde bo under sin vistelse i staden. Det nuvarande biskopshuset uppfördes 1473 av den diktande biskopen Henrik Tidemansson. Senare har även Gustav Vasa byggt på huset.
Biskopshuset ligger på privat tomt
Vägbeskrivning:
Biskopshuset ligger centralt i Vadstena. Om man söker upp det s k rödtornet (ett rött tegeltorn mitt i staden) så ligger biskopshuset på höger sida om man tittar mot Vadstena slott.

Vadstena rådhus
Detta är Sveriges äldsta bevarade rådhus som forfarande är i bruk. Det omnämns i skrift första gången år 1411.
Den nuvarande tornhuven tillkom under 1600-talet tack vare änkedrottning Hedvid Eleonora, som spenderade tid i Vadstena.
Den stora salen har ett vackert dekorerat tak. Två pampiga stolar som står i salen stod förut på Vadstena slott.
Vägbeskrivning:
Rådhuset ligger centralt placerat i Vadstena centrum vid Rådhustorget.

Örtagården i Vadstena
Örtagården ska vara en plats till vederkvickelse för den jäktade nutidsmänniskan, liksom den var det en gång för klosterfolket. Hit är alla välkomna för en stunds avkoppling bland krydd- och medicinalväxter med anor från klostertiden.
Vägbeskrivning:
Örtagården finns på klosterområdet.
www.vadstenaortagard.se

Efter denna rundtur på historisk mark i Östergötland är det dags att vända söderut. Vi låter dagen och magen avgöra matintag.

Väl kulturmött

Agnes & Magnus